Progentis helpt u met uw liquidatiereserve

De liquidatiereserve
Rserveliquidation-1253360365.jpg

Wat is de liquidatiereserve ?

Via uw bedrijf heeft u de mogelijkheid om op verschillende manieren geld op te nemen.  Een daarvan is de liquidatiereserve* .  Het principe is vrij eenvoudig.  Elk jaar wijst u een deel van uw winst toe aan de liquidatiereserve, u betaalt direct 10% roerende voorheffing en na 5 jaar kunt u dit bedrag uitkeren met een roerende voorheffing van 5%, wat een algemeen tarief is van 13,64%, terwijl het normale tarief 30% is. En als u uw bedrijf daadwerkelijk liquideert, hoeft u niet eens de 5% voorheffing te betalen.

* Goedgekeurd voor bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie voorwaarden : maximaal 50 werknemers, een omzet exclusief BTW van maximaal 9 miljoen of een geconsolideerde balans van maximaal 4,5 miljoen.

Rservedeliquidation-1396748315.jpg

Hoe kan het gebruik van de liquidatiereserve worden geoptimaliseerd ?

Het opstellen van een beleid met liquidatiereserves moet worden uitgevoerd met het oog op de doelstellingen die u als bedrijfsleider vooropstelt.  Het betekent dat u geen liquiditeitsbehoefte heeft in het begin en dat u 5 jaar kan wachten.  Daarna heeft u, als u elk jaar een liquidatiereserve opbouwt, de mogelijkheid om deze jaarlijks op fiscaal interessante wijze op te nemen. 

De liquidatiereserve moet worden vergeleken met uw salaris, dividenden, IPT, etc...  Hier komt het Family Office in beeld. Op basis van de patrimoniale analyse van uw situatie zal Progentis u helpen bij het bepalen van uw financiële, privé- en professionele plannen, om zo de noden voor toekomstige stromen te bepalen, waarbij het geheel fiscaal geoptimaliseerd wordt.

Beleg uw liquidatiereserve gedurende deze 5 jaar !

Als het gaat om investeringen, stellen we ons niet noodzakelijkerwijs voor dat een bedrijf zijn liquide middelen kan investeren.  Gezien de wachttijd van 5 jaar voor de liquidatiereserve wordt het interessant om na te denken over rentabiliseren van deze reserves. De Family Office zal u bijstaan om deze bedragen optimaal te investeren. Afhankelijk van het risicoprofiel van uw bedrijf, zal Progentis u helpen om de juiste investeringen binnen het bedrijf te realiseren. Ook hier zal haar fiscale expertise u helpen om de liquidatiereserve te optimaliseren door middel van de juiste investeringen.  Zo zal bijvoorbeeld een vennootschap die in aandelen belegt via een bevek die geniet van het stelsel van definitief belaste inkomsten (DBI), vrijgesteld zijn van vennootschapsbelasting voor de meerwaarden en dividenden die door deze bevek worden gegenereerd.

De liquidatiereserve en het belang van de Family Office ervaring ...

Elke ondernemersfamilie heeft specifieke behoeften. Zoals we zojuist hebben gezien, is de liquidatiereserve een hefboom die kan worden gebruikt om middelen van uw onderneming naar uw privé over te dragen. Onze expertise zal u begeleiden bij het structureren van uw gehele financiële architectuur. Door middel van een grondige audit en de definitie van de doelstellingen zal ons team u begeleiden bij de verschillende beschikbare opties. Of het nu gaat om financiële planning, pensioenplanning of onderzoek naar fiscale optimalisatie, onze expertise staat tot uw dienst om u te helpen uw weg te vinden in het doolhof van oplossingen zoals de liquidatiereserve en u een persoonlijk antwoord te geven. Aarzel niet langer en kom meer te weten bij Progentis, uw vertrouwenspersoon en adviseur voor uw familiaal patrimonium. Als Family Office reiken onze Family Services van fiscale optimalisatie, tot IPT, vermogensadvies en diverse tips om geld te investeren